2016. december 14., szerda

Ebédet a YouTube-ról? Hogyne!

A videoblogok egy tág kategória, amely a korábbi cikkekben említett kategóriákon kívül magában foglalhat olyan videocsatornákat, amelyeken nem feltétlenül szerepel minden esetben a tartalom előállítója, viszont érdekes és hasznos anyagot közvetít nekünk, amelyek segítségül hívhatunk a mindennapokban. Ilyenek például a gasztrovlogok.


Mi az a gasztrovlog?


A gasztrovlogban az a jó, hogy rövid, lényegretörő módon mutatják be hozzáértő emberek, hogy egyszerű, de mégis finom és különleges ételeket hogyan készítsünk el házilag. Ennek is persze megvolt a maga elődje a TV-ben, a különböző főzős műsorok, amelyek a mai napig mennek - de mégis ki képes elkészíteni azokat az ételeket 5-10 perc alatt, ahogy megy a műsor? Nos, a gasztrovlogoknál nem kell ilyenek miatt elveszteni a kedvünket, ugyanis ezeket a videókat bármikor megállíthatjuk és leleshetjük a receptet, a mozdulatokat, és visszatekerhetjük, ha valamire nem emlékszünk. Ebben rejlik nagyszerűsége.


A legnagyobb


A világ talán legnépszerűbb ilyen csatornája a Buzzfeed Tasty, amelyben 1-2 perces videókban készítenek el nekünk jobbnál-jobb ínycsiklandozó fogásokat. Hogy mégis mennyire jó ez a csatorna, érdemes megnézni a számokat: szeptemberben a Tasty Facebook-oldala a harmadik legnépszerűbb az összes videoközzétevő Facebook-oldal közül, több, mint 1,7 milliárd megtekintéssel. Egy videóra átlagosan 22,8 millió megtekintés érkezik, amely magasan a legtöbb az igen népszerű Buzzfeed-családban. A Tasty eddig 558 videót tett közzé, és közel 1,8 millió feliratkozóval büszkélkedhet a csatorna - és ez csak a Youtube. A Facebookon közel 77 millió lájkoló sem lehet véletlen. A csatorna videói egyszerűek: csak szorgos kezeket látunk, és a hozzávalókat, mennyiségeket, majd az étel elkészülésének folyamatát, zenei aláfestéssel, vagy néha kommentárral.


Sajtos-brokkolis tepsis csirke - 1 perc sem kell hozzá, hogy megtudjuk a receptet!

530 102 megtekintés, 4958 lájk a YouTube-on

Oreo kekszes, krémes süti - a legnépszerűbb
2 289 851 megtekintés, 22807 lájk a YouTube-on


A gasztrovlog magyarul



Hogy említsünk egy magyar vlogot is a témában, a Street Kitchen például egy nagyon érdekes, jópofa csatorna a Tastyhez hasonlóan. Az oldal a Facebookon aktív leginkább, hivatalos YouTube-csatornájuk nincs is, a részeket az indavideo oldalán találhatjuk meg. Náluk érdemes megemlíteni, hogy alapvetően egy TV-sorozatról beszélünk, ugyanis a műsor az RTL Klubon látható. A Tastytől eltérően Jancsa Jani és Fördős Zé bonyolultabb ételeket is bemutatnak, ezért (valamint a TV-s formátumból adódóan) hosszabbak a részek, és komoly szerepet kap a műsorvezetők személye is. 


Természetesen sok más ilyen csatorna van még a YouTube-on is, érdemes böngészni a food vlog, vagy gasztroblog keresőszavak sokat segítenek. Ha meghoztuk a kedveteket a főzőcskézéshez, bátran vágjatok bele!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése